Bomberjackan förknippades under många framför allt med skinheads med mindre trevliga åsikter, men de senaste åren har den fått en renässans. Det handlar dels om ett förnyat intresse för 90-talsmode, men också om att jackan är en tidlös klassiker.

Bomberjackan kallas även för flygarjacka, och utvecklades för att användas av piloter. De ursprungliga jackorna – under första världskriget – var gjorda i läder, och fodrade med exempelvis fårskinn. Varma jackor behövdes, eftersom stridsflygplan i början hade öppen cockpit.

När flygtekniken utvecklades krävdes nya jackor. När jetflygplanen kom blev långa jackor alltför otympliga i de nya flygplanens trånga cockpits. Även om jetplanen hade stängda cockpits var dessa inte isolerade, så en varm jacka var nödvändigt. Ju högre höjd planet gick upp på, desto kallare blev det i cockpit. I ett bombplan, som kund behöva operera på 7500 meters höjd, kunde eventuell fukt i en pilots jacka frysa till is. Därför började man inom den amerikanska militären fundera på att byta ut läderjackorna mot jackor i mer fukttåliga syntetmaterial.

Den första bomberjackan gjorde entré 1949, och var tillverkad i nylon. Det var först efter andra världskriget som det fanns nylonfiber att tillgå, eftersom allt hade gått åt till fallskärmar under kriget. Modellen kallas MA-1, och tillverkades ursprungligen i grönt och mörkblått, med orange foder. Många av de textilfabriker som ursprungligen hade tillverkat dessa jackor åt militären började också sy upp jackor för den civila marknaden, och de blev snabbt populära i USA och Japan.

Sitt genombrott inom modet fick dock bomberjackan i slutet av 70-talet, då den började användas av mods, punkare och skinheads. De första skinheadsen var snarare vänster än höger, ofta hade de faktiskt jamaicanskt påbrå, men med tiden blev en del (dock inte alla) skinheads nationalister eller nynazister. Det var denna typ av skinheads som fick mest uppmärksamhet i Sverige, i början av 90-talet. Ett av de plagg som förknippades mest med var bomberjackan.

Men det var inte bara skinheads som hade bomberjackor under 90-talet. Faktum är att många vanliga svenssons hade en i garderoben, och den var lika populär bland kickers som bland skinheads. När vi idag ser att både Dr Martens och Buffalo-skor har kommit tillbaka är det knappast förvånande att detsamma gäller bomberjackor. Till skillnad från på 90-talet har de också anammats av hiphoppare.

Tillverkare

En av de största tillverkarna av bomberjackor är Alpha Industries i Knoxville, Tennessee. De tillverkade länge bomberjackor till det amerikanska flygvapnet, och även för den civila marknaden. Detsamma gjorde ett annat amerikanskt företag, Rothco.

Men sedan dess har många designers presenterat egna varianter av bomberjackan. Filippa K lanserade en variant för några år sedan, som saknade den karaktäristiska fickan på vänstra ärmen. Även om bomberjackan ursprungligen gjordes i nylon och polyester, just för att man villa undvika skinn, har det inom modevärlden alltid funnits varianter i läder. Det finns även bomberjackor i mocka, från bl.a. Brioni, men smakar det så kostar det. Lite billigare är APC:s midnattsblå bomberjacka med matt yta, och vill man göra av med riktigt mycket pengar utan att det syns väljer man Maison Margielas variant.