Att hitta trendiga solglasögon som passar ens ansiktsform, och som dessutom skyddar ögonen mot solens skadliga strålar, kan låta som en dyr och svår uppgift. Men faktum är att man inte behöver gå till de stora modehusen och lägga hela studiebidraget på ett enda par solglasögon – man kan faktiskt hitta bra och trendiga brillor som skyddar ögonen för en liten slant.

Nya studier sticker hål på myter

2202538-sunglassesStatens Strålskyddsinstitut (SSI) har gjort studier i syfte att undersöka hur mycket av solens ljus som släpps igenom i olika glasögonen som befinner sig i helt olika prisklasser. Resultatet visar att det egentligen inte är någon skillnad på dem, skriver Sydsvenskan. Alla solglasögon visade sig dämpa strålarna på ett bra sätt, och främst handlar det om själva materialet mer än om högteknologiska finesser i glasen. Till och med plastfolie visade sig skydda mot strålar, vilket ger en indikation på hur lite som behövs för att ögonen ska få skydd från solen.

Köp trendglasögonen billigt

För att undvika en massa stora kostnader bör man satsa på att köpa trendiga solglasögon billigt. Eftersom trender kommer och går, och till och med kan förändras under samma sommar, kan det vara en god idé att inte lägga en massa pengar på de trendigaste, galnaste brillorna. Om man köper dem billigt kan man däremot med gott samvete byta ut dem flera gånger per år.

Även SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har gjort undersökningar som visar att lågpris-glasögon för 60 kronor visar samma resultat när det gäller solskydd som de 55 gånger dyrare designerglasögonen, enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad.

Viktigt att skydda ögonen

Det finns de som inte känner att de passar i några solglasögon, men faktum är att det är väldigt viktigt att alla har ett par när solen blir starkare på våren. Risken finns annars att man skyndar på åldrandet av ögonens vävnader, skriver Dagens Nyheter. Exempel på sjukdomar som kan kopplas till soltrålarnas påverkan är gråstarr och ”gula fläcken-sjukan”. Det är med andra ord en väldigt onödig risk man tar om man går utan solglasögon mycket. Så om man har svårt att hitta solglasögon som sitter snyggt på en kan man antingen ta hjälp av de många guider som finns på nätet, eller gå till en optiker och fråga om råd. Alla ansiktsformer kan nämligen passa i någon typ av solglasögon, det gäller bara att ha tålamod och inte ge upp sökandet.

Skapa en trendig look med solglasögonen

874673-sun-glasses-on-white-backgroundNär våren kommer är det som om alla lever upp lite extra. Det är äntligen dags att ta fram vårjacka, sneakers, kanske någon cool hatt och såklart solglasögonen. Det kommer nya trender nästan varje år, men det som håller i sig i flera år framöver är halvstora, Rayban-inspirerade solglasögonen. Vill man istället satsa på något lite kaxigare kan det passa med cateye-modellen eller en oversized-modell. Runda, små glasögon med metallbågar ger ett hippie-inspirerat intryck och passar även denna vår och sommar.

Man kan även kombinera sina trendiga glasögon med senilsnören, som ger en geekigt och coolt intryck. Detta ersätter också det gamla sättet att förvara glasögonen – i håret. Att ha solglasögonen som ett slags diadem är helt ute ur bilden och ett ”big no, no” i modevärlden. Senilsnören eller ett snyggt glasögonfodral är däremot din räddare i nöden när du är rädd för att tappa brillorna.