Crowdfunding är vid det här laget välkänt när det gäller bl.a. kultur och teknisk utveckling. Nu börjar även driftiga entreprenörer inom modebranschen få upp ögonen för detta.

Crowdfunding, även kallat crowdsourcing, är ett sätt för entreprenörer och andra som har en idé de vill förverkliga att hitta finansiärer. Istället för att vända sig till riskkapitalister kan de beskriva sin idé på internet, och intresserade kan skänka pengar till projektet. Projektet har ett mål: X antal kronor ska samlas in, och om detta uppnås kommer projektet att genomföras. De som har skänkt pengar till projektet får någonting som tack. Vad detta blir beror på projektets art: om det handlar om att finansiera skrivandet av en bok får man ett exemplar av boken, handlar det om naturvetenskaplig forskning får man kanske ett signerat tackkort från forskaren.

Crowdfunding sker för det mesta via speciella sajter, som Kickstarter, Indiegogo eller Fundedbyme. Vissa av dessa sajter gör det också möjligt med en annan sorts crowdfunding: equity crowdfunding, där de som skänker pengar får aktier i företaget. Ett exempel på sådan crowdfunding är det nya svenska vodkamärket Virtuous Vodka.

Crowdfundat mode

För den som vill pröva lyckan inom modevärlden finns det ett stort problem: risken för osålda lager. Crowdfunding kan råda bot på detta. Allt fler nya märken startas, som erbjuder sina produkter på nätet i form av crowdfunding-kampanjer. De som är intresserade av ett plagg anmäler sitt intresse, och betalar tillverkaren. Om tillräckligt många anmäler sitt intresse för en produkt sys denna upp i exakt rätt antal, som skickas till köparna. På detta sätt slipper tillverkaren de kostnader som är förknippade med osålda exemplar.

För konsumenterna blir detta billigare, eftersom kostnaderna för tillverkarna är lägre. Nackdelen är att betalningen måste ske i förskott, och att det finns en risk att tillverkaren går i konkurs. Betalar man med kreditkort finns det dock oftast en försäkring som täcker förlusten.

Oavsett vad man personligen tycker om denna form av crowdfunding så är det på frammarsch, och vi kommer troligen att få se ett större utbud tack vare crowdfunding.