Det finns många klädmärken som vi gillar, inte minst när det kommer till sneakers. Men ska vi bara välja ett enda märke för fotbeklädnader, då väljer vi nog New Balance. Om du undrar varför, då ska du läsa den här texten.

Det finns flera skäl till varför vi gillar New Balance så mycket. För det första så är det ett företag med anor: det grundades redan 1906. Det är förvisso inte mycket äldre än Converse, som grundades två år senare, men ändå. Gammal är äldst, tycker vi.

Både New Balance och Converse grundades i samma delstat: Massachusetts. New Balance hette ursprungligen New Balance Arch Support Company, och tillverkade ortopediska skotillbehör. Det var först på 60-talet som man tillverkade sin första sko, den första löparskon som såldes i flera bredder. Den började användas av flera idrottsföreningar inom KFUM, samt vid flera amerikanska universitet.

New Balance förblev dock ett litet företag, med en produktion på 30 par skor om dagen, fram till 1972. Då köpte den nuvarande styrelseordföranden Jim Davis företaget. Vid denna tid började jogging och löpning bli populärt i USA, inte minst i området kring Boston, där bolaget hade sitt huvudkontor. Tack vare detta kunde New Balance växa.

Tillverkningsländer

De flesta sneakers görs idag i låglöneländer som Kina, Vietnam och Thailand. New Balance har dock valt att behålla en stor del av sin tillverkning i USA: en fjärdedel av de skor som säljs i Nordamerika har tillverkats vid deras fem fabriker i Massachusetts och Maine. Sedan 1982 äger man också en fabrik i Flimby i nordvästra England, där en del av skorna för den europeiska marknaden tillverkas.

Sist men absolut inte minst har New Balance många schyssta modeller i sitt sortiment, både löparskor och mer casual modeller. Precis som jättarna på området lanserar de intressanta samarbeten. De har tidigare låtit Heidi Klum, som kanske mest är känd för sina nakenbilder, designa skor, och lanserar nu en linje utvecklad i samarbete med Tokyobike. Det innebär bl.a. skor med innersula i kork, för att man inte ska bli svettig om fötterna när man cyklar till skolan eller jobbet. Att ingen tänkt på det förut!