Skönhetsingrepp är inte bara ett modernt påfund, även om man kan tro det. Nej, redan de gamla romarna förändrade sitt utseende genom operationer och ingrepp. Hur såg trenderna med ingrepp ut då jämfört med idag? 

Det har länge varit på kartan att skönhetsbranschen ska utredas, mycket på grund av ökade antal misslyckade ingrepp som lett till skador. Många tror att dessa ingrepp är moderna påfund, men faktum är att så är inte fallet. Faktum är att det hela startade tidigt i historien.

Romarna la sig under kniven

I en artikel från Svenska Dagbladet kan man läsa om även romarna la sig under kniven, den nakna kroppen var hyllad och det kan ha varit en av anledningarna till att romarna blev fåfänga. Det gjordes operationer för att ta bort förhud, borttagning av ärr försökte man sig på och män som var överviktiga och välbärgade kunde beställa sig en bröstförminskning. Hur säkra dessa ingrepp var är svaret trolige – inte alls säkra. Men under medeltiden inte var speciellt vanligt med ingrepp som förändrade utseendet, då det ansågs vara mot Guds vilja. På 1500 talet var det dock populärt igen, då en italiensk kirurg började återskapa näsor. Kanske hade man förlorat sin näsa i krig, fått syfilis eller annat. Därefter tog det fart och under världskrigen senare blev det populärt att åtgärda sig kosmetiskt efter skador i krig, såsom brännskador. Efter krigen och under 1960-talet riktade man mer in sig på kvinnor och till exempel silikon kom upp på kartan. Vanliga ingrepp idag är bland andra:

  • bröstförstoring
  • bröstförminskning
  • botox
  • fillers
  • näsplastik
  • fettsugning

Idag är skönhetsmarknaden annorlunda

Idag ser skönhetsmarknaden alltså helt annorlunda ut från förr. Idag är det främst kvinnor som branschen vänder sig till och som opererar sig och gör ingrepp. Förr i tiden var det krigsskadade och välbärgade män som la sig under kniven och rättade till sitt utseende.