I sommar är det dags för tusentals avgångselever att springa ut från gymnasieskolorna till sina nya studier på högre nivå och detta ska såklart firas med buller och bång – men vad ska man egentligen ha på sig under studentfirandet?

????????????????????????????????????????När det kommer till studentfirande och kläder är det en sak man absolut inte bör glömma, vilket stämmer in på både killar och tjejer – nämligen sin studentmössa. För vad är mer signifikant för studenten om inte en studentmössa? Svårt att säga. Men visste du att det finns flera olika studentmössor att välja bland i olika stilar? Förr var den till exempel inte alls vit och svart som den är nu, då kunden den vara i rött, blått eller till och med gult – färgen visade nämligen vilket lärosäte man tillhörde och alla hade inte samma. Om man idag vill sticka ut från mängden är det faktiskt möjligt att skapa sig en alldeles egen och unik studentmössa på studentmossa.se och man är definitivt inte begränsad till just vit – man kan ha en mössa i regnbågens färger om man så behagar. Trenden 2015 är nämligen att vara just unik, så om du har lyxen att ta studenten detta år så är det originella verkligen något att satsa på!

Klänningen

Det traditionella studentfirandet kräver att tjejer har vit klänning på sig, men i år är detta inte längre ett måste utan det går bra att välja fritt – kanske en dress från årets modemässa passar bra istället? Kanske vill man skapa en tvist av den traditionella looken genom att exempelvis inspirera sitt klädval av pärlklänningen som Lupita Nyong’o bar under årets Oscars gala? Trots att det var fejk hamnade den på flera ”Best dressed”-listor världen över och med tanke på hur unik den verkligen är så är inte detta heller något som får oss att höja på ögonbrynen. Så om du behöver inspiration är denna kreation verkligen något att hålla i minnet! Ett annat tips där man kan ta inspiration ifrån är att följa modemässorna, galorna och prisutdelningarna som visas under våren och helt enkelt sno stilen därifrån.

Kostymen

Att killar inte skulle kunna vara lika vackra eller moderiktiga som tjejerna kan vara under studentfirandet är en ren och skär myt. Ett tips till den modemedvetne killen är nämligen att både hålla ögon och öron öppna så finns en hel del smarta knep och knåp för att fixa looken. Exempelvis skriver Metro om hur man enkelt kan sno de snyggaste stilarna i modevärlden – bara genom att följa modemässor riktade mot män. Det som tidningen hämtat sina tips ifrån är herrmodemässan Pitti Uomo i Florens och vi håller definitivt med journalisten när han skriver att den kritstreckrandiga kostymen är ett plagg som ”lyser lika mycket framgång som självsäkerhet” – så varför inte bära en sådan under studentfirandet? Bara för att traditionen säger en sak behöver man inte följa den, för vem orkar hålla igång ett firande under hel dag klädd i helsvart outfit?

Att komma ihåg:

  • Våga vara unik
  • Använd accessoarer för att framhäva personlighet
  • Glöm inte studentmössan
  • Ha kul – man tar bara studenten en gång i livet